Ποιός Αλλοιώνει τις Ελληνικές Ταινίες

Αντιγράφουμε από το www.videonews.gr το άρθρο του Κώστα Βαρναβόπουλου:

Ποιος αλλοιώνει τις ελληνικές ταινίες;

Υπάρχει ένα φαινόμενο που αρχίσαμε πολλοί να παρατηρούμε εδώ και τρία χρόνια τουλάχιστον και αφορά κάποιες ελληνικές ταινίες που προβάλλονται στην τηλεόραση. Παρακολουθούμε παρεμβάσεις που ξεκινούν από την τοποθέτηση πλάνων σε αργή κίνηση και έχουν φτάσει μέχρι την εισαγωγή σημερινών πλάνων σε ταινίες του 1960.

Τα εφέ που χρησιμοποιούνται για την αλλαγή σκηνών είναι σημερινής (αν όχι κακής) αισθητικής ενώ η αλλαγή της ταχύτητας πολλών πλάνων έτσι ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί μίξη μεταξύ τους είναι συνεχής και κουραστική για τον θεατή.

Το ερώτημα που θέτουμε στον τίτλο είναι ρητορικό διότι τα ονόματα που ευθύνονται αναφέρονται στους ξαναφτιαγμένους τίτλους ως τεχνικοί της τηλεοπτικής έκδοσης. Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι γιατί αναλαμβάνουν να «διορθώσουν» το αισθητικό μέρος της ταινίας αλλοιώνοντάς το. Δεδομένου ότι κάποιοι σκηνοθέτες των ταινιών αυτών δεν ζουν πια, δεν είναι ιεροσυλία να πειράζουν κάποιοι το έργο τους;

Η δικαιολογία ότι η κόπια ή το αρνητικό από τα οποία πάρθηκε το υλικό είναι σε κακή κατάσταση μπορεί να δικαιολογεί κάποιες επεμβάσεις όχι όμως την μετατροπή όλων των ταινιών σε σκηνοθεσία Νίκου Φώσκολου με τις απανωτές αργές κινήσεις και τις μίξεις μετά.

Πρόσφατα ξαναείδαμε στην τηλεόραση να προβάλλεται μια ταινία του Γιώργου Σκαλενάκη ο οποίος βρίσκεται ανάμεσά μας. Πώς δέχτηκε να τοποθετηθούν σημερινά πλάνα της Βαρβακείου αγοράς στην ταινία του Διπλοπενιές, γυρισμένη το 1965; Παρακολουθήσαμε μια αλληλουχία σημερινών πλάνων με ένα «παπί» Yamaha και ένα Opel Ascona να πρωταγωνιστoύν σε κάποια από αυτά. Η εναλλαγή των σημερινών πλάνων με τα παλαιότερα μας έδωσε για λίγο την εντύπωση πως οι ηθοποιοί της ταινίας (Αυλωνίτης και Κόκκοτας) ήταν μασκαρεμένοι με ρούχα εποχής. Υπάρχει η περίπτωση ο κύριος Σκαλενάκης να μην ενημερώθηκε για την παρέμβαση στην ταινία του, αλλά αν αποφάσισε ο ίδιος 39 χρόνια μετά να κάνει τόσες αλλαγές στο έργο του, γιατί το έκανε αυτό; Αυτό όμως είναι ένα άλλο ζήτημα.

Εδώ και χρόνια εταιρίες του εξωτερικού ασχολούνται με την συντήρηση των παλαιών ταινιών. Αυτές οι επεμβάσεις δεν έχουν καμία σχέση με απλή συντήρηση. Αν οι άνθρωποι που ασχολούνται με την συγκεκριμένη εργασία νομίζουν πως εκτελούν αναπαλαίωση των ελληνικών ταινιών κάνουν μεγάλο λάθος.

Κάτι άλλο που μας κάνει εντύπωση είναι η παντελής αδιαφορία των ενώσεων σκηνοθετών και τεχνικών, για να μην πούμε για το Υπουργείο Πολιτισμού. Είναι δυνατόν οι ίδιοι ο δημιουργοί να μην υπερασπίζονται τα έργα τους ή έργα συναδέλφων τους;

Ερευνούμε για να μάθουμε από πού προέρχεται η βαθύτερη ανάγκη της συγκεκριμένης εταιρίας παραγωγής να επεμβαίνει στις ταινίες που διανέμει στα κανάλια. Όταν μάθουμε τι υπάρχει από πίσω θα σας ενημερώσουμε.

Με επιστολή μας στην Ένωση Ελλήνων Σκηνοθετών θέσαμε το ζήτημα αλλά δεν λάβαμε καμία απάντηση ακόμα και αν έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τότε. Κάτι ακόμα: Αλήθεια τα κανάλια που προβάλουν αυτές τις ταινίες είναι ενήμερες για το ότι προβάλουν ταινίες «νέας κοπής»;

Kώστας Βαρναβόπουλος
www.videonews.gr

Εμείς να συμπληρώσουμε ότι παρόμοιες αποτροπιαστικές ενέργειες, έχουν γίνει και σε άλλες ταινίες:
-Δεσποινίς Ετών 39 (Βασίλης Λογοθετίδης)
Συνεχόμενα video-grabs πορτραίτων σε μεγέθυνση κατά την ομιλία.
Εκνευριστικός ήχος, αρκετά δυνατής έντασης, καναρινιών κατά τη διάρκεια του έργου.
Πλάνα από την ταινία Η Γυνή να Φοβήται τον Άνδρα του Γιώργου Τζαβέλλα (η Μάρω Κοντού κατεβαίνει σκαλιά, ενώ ο Λογοθετίδης βγαίνει για ουζάκι με την μνηστή του - μνήσθητι μου!)

-Σαντα Τσικίτα (Βασίλης Λογοθετίδης)
Ο Λογοθετίδης πάει να πάρει κρουασάν για τον διευθυντή του (Θάνος Τζενέραλης) και "μεταφέρεται" σε ένα μαγαζί της δεκαετίας του '90 με ταμπέλα με γραμματοσειρά Helvetica (πολύ μεταγενέστερη) που γράφει σε πεζά "κρουασάν".

-Αλλοίμονο στους Νέους (Δημήτρης Χόρν)
Ο Χορν νέος, ψάχνει για δουλειά. Πηγαίνοντας σε μια αγγελία, βρίσκει ένα τσούρμο σε ουρά να περιμένουν και αυτοί υπομονετικά τη σειρά τους για την αγγελία. Εκεί επικρατεί μια φασαρία και στη μέση των ομιλιών ακούγεται μια φωνή "από άλλον αιώνα" στούντιο και καθαρογραμμένη, σε αντίθεση με τον ήχο της ταινίας που έχει χάσει τις δυναμικές του, να λέει κάτι άσχετο. - προφανώς εδώ η υπεύθυνος του telecine θεώρησε ότι θα προσέφερε κάτι η ίδια στην ταινία!

-Ο Σπαγγοραμένος (Λάμπρος Κωνσταντάρας)
Ο Λάμπρος ξυπνάει με ένα κεφάλι καζάνι και ο Μπάρκουλης του διηγείται τα γεγονότα της χθεσινής μέρας. Εκεί έχουμε ένα απαίσιο transition με ζιγκ ζαγκ και η ταινία από ασπρόμαυρη μετουσιώνεται σε ένα γλοιωδέστατο σέπια για ένα δεκάλεπτο!

Σε πολλές ταινίες επίσης, με το πρόσχημα προφανώς ότι έχουν χαθεί οι αρχικοί τίτλοι, αντικαθιστούνται με απαίσιας αισθητικής κιτσάτους τίτλους σε γραμματοσειρές που απαντάει κανείς σε αποτυχημένα φυλλάδια πιτσαριών και μάλλιστα σε πολλά χρώματα (συνήθως ταινίες του Κωνσταντάρα).

Υπάρχουν φυσικά και άλλες ταινίες του Ελληνικου Κινηματογράφου που έχουν υποστεί κακοποίηση στα χέρια ανίδεων! Πίσω από όλες αυτές τις κακοποιήσεις, αν και το άρθρο του Βαρναβόπουλου, δεν την κατονομάζει, τεχνικός μοντάζ φέρεται κάποια Θεοδώρα Σολωμού. Εκλιπαρούμε την κυρία αυτή, όποια και αν είναι να πάψει να καταστρέφει ένα άπό τα πιο λαμπρά στοιχεία της μοντέρνας ιστορίας και πολιτισμικής μας κληρονομιάς, που είναι ο παλιός Ελληνικός Κινηματογράφος.

Κύρια Θεοδώρα Σολωμού, φτάνει πια με τις "καλλιτεχνικές" σας παρεμβάσεις!

Αντώνης Σιγάλας
υπευθυνός CineHellas.com και φανατικός του παλιού Ελληνικού Κινηματογράφου

[ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ]: Ο κύριος Βαρβανόπουλος, ως μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών είχε μιλήσει με τον πρόεδρο των Ελλήνων Σκηνοθετών, ο οποίος είχε δεσμευτεί πως θα ασχοληθεί με το θέμα. Διαβάστε σχετικό άρθρο:

http://www.videonews.gr/mambo/index.php?option=com_content&task=view&id=480&Itemid=0