Στυλιανοπούλου Δέσποινα


stylianopoulou2
Γεννήθηκε στη Μεσσήνη. Σπούδασε φωνητική μουσική στο Ελληνικό Ωδείο και θέατρο στη Δραματική Σχολή Δ. Ροντήρη, απ' όπου αποφοίτησε το 1959.

Ηθοποιός της σκηνής, πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1960, στην ταινία Ξένος της νύχτας και καθιερώθηκε αμέσως σε κωμικούς ρόλους. Συνήθως έπαιζε την αγράμματη οικιακή βοηθό που πετούσε συνέχεια "μαργαριτάρια" ή την λαϊκή κοπέλα σε δεύτερους ρόλους.

Επίσης έχει πρωταγωνιστήσει σε μια σειρά ταινιών, φέρνοντας σε πρωταγωνιστικό ρόλο το χαρακτηριστικό ύφος μανιέρας που την έκανε ευρύτερα γνωστή (Η Θυρωρίνα, Η Εφοπλιστίνα, Δουλικό Αμέσου Δράσεως, Η Προεδρίνα κ.α.).


πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία (εώς το 1973):

1960 ΞΕΝΟΣ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ, Ο (ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ)
1961 ΑΛΙΚΗ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ, Η

1961 ΠΑΛΗΚΑΡΑΣ, Ο
1962 ΚΟΡΟΪΔΟ ΓΑΜΠΡΕ
1962 ΤΑΞΙΔΙ, ΤΟ
1962 ΓΑΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΚΛΑΜΜΑΤΑ
1962 ΜΕΓΑΛΗ ΘΥΣΙΑ, Η
1962 ΜΗΝ ΕΡΩΤΕΥΕΣΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
1964 ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
1964 ΔΙΔΥΜΑ, ΤΑ
1964 ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΡΩΤΑΣ
1964 ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΑΚΗΣ
1964 ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΣ
1964 ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ, Ο
1965 ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΥΧΗ
1965 ΒΛΑΚΟΜΟΥΤΡΟ, ΤΟ (ΤΡΙΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΒΛΑΚΟΜΟΥΤΡΑ)
1965 ΦΥΛΑΧΤΟ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ, ΤΟ
1966 ΑΡΤΙΣΤΑ, Η
1966 ΕΙΣΠΡΑΚΤΩΡ 007
1966 ΛΟΥΙΖΑ
1966 ΠΡΟΞΕΝΗΤΡΑ ΠΡΑΚΤΩΡ 017
1967 ΕΞΥΠΝΑΚΙΑΣ, Ο
1967 ΑΧ! ΑΥΤΗ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ
1967 ΓΕΡΟΝΤΟΚΟΡΟΣ, Ο
1967 ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΟΥ
1967 ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΤΣΕ ΦΡΟΝΙΜΑ
1967 ΠΙΟ ΛΑΜΠΡΟ ΑΣΤΕΡΙ, ΤΟ
1967 ΓΑΜΠΡΟΣ ΜΟΥ Ο ΠΡΟΙΚΟΘΗΡΑΣ, Ο (ΚΑΤΩ Η ΠΡΟΙΚΑ)
1967 ΓΟΗΣΣΑ, Η
1967 ΧΡΗΜΑ ΗΤΑΝ ΒΡΩΜΙΚΟ, ΤΟ
1967 ΣΑΠΙΛΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ (ΣΑΠΙΛΑ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ - ΝΤΡΟΠΙΑΣΜΕΝΗ, Η)
1967 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΡΑ, Η (ΚΟΛΠΑΖΟΥ, Η)
1967 ΟΥΔΕΙΣ ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ
1968 ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ, Η
1968 ΚΑΠΕΤΑΝ ΦΑΝΤΗΣ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ
1968 ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ, ΤΟ
1968 ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΑ΄ ΧΕΙ 400, Ο
1968 ΓΙΓΑΣ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ, Ο
1968 ΘΥΡΩΡΙΝΑ, Η
1968 ΠΕΘΕΡΟΠΛΗΚΤΟΣ, Ο
1969 ΕΝΑΣ ΜΑΓΚΑΣ ΣΤΑ ΣΑΛΟΝΙΑ
1969 ΘΥΜΑ, ΤΟ
1969 ΜΠΛΟΦΑΤΖΗΣ, Ο
1969 ΤΖΑΝΑΜΠΕΤΗΣ, Ο
1969 ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΚΟΡΟΪΔΟ, ΤΟ
1969 ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ, Η
1969 ΤΡΕΙΣ ΤΡΕΛΛΟΙ ΓΙΑ ΔΕΣΙΜΟ
1969 ΞΥΠΝΑ ΚΑΗΜΕΝΕ ΠΕΡΙΚΛΗ
1970 ΝΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΤΑ ΧΙΟΝΑΤΕΣ, Ο
1971 ΕΝΑ ΑΓΟΡΙ ΑΛΛΙΩΤΙΚΟ ΑΠΟ Τ' ΑΛΛΑ
1971 ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΝΑ, Η
1971 ΜΑΝΩΛΙΟΣ ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ, Ο
1972 ΑΠ' ΤΑ ΑΛΩΝΙΑ ΣΤΑ ΣΑΛΩΝΙΑ
1972 ΔΟΥΛΙΚΟ ΑΜΕΣΟΥ ΔΡΑΣΕΩΣ (ΘΗΛΥΚΟ ΑΜΕΣΟΥ ΔΡΑΣΕΩΣ)
1972 ΠΡΟΕΔΡΙΝΑ, Η