Νοταρά Σαπφώ


notara2
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1907. Σπούδασε στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου και στη Δραματική Σχολή Πειραϊκού Συνδέσμου, όπου έκανε ρυθμική και μπαλέτο (!).

Ξεκίνησε στο θέατρο, συνεργαζόμενη με τους μεγαλύτερους αθηναϊκούς θιάσους όπως: Χ. Νέζερ, Κατερίνας, Ε. Λαμπέτη - Γ. Παππά, Λ. Καλλέργη, Α. Βουγιουκλάκη - Δ. Παπαμιχαήλ, Δ. Σκούρα, καθώς επίσης με τα Κ.Θ.Β.Ε. και Εθνικό Θέατρο.

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1951, στην ταινία Η Λύκαινα και συνέχισε με πολλές ακόμα, σε χαρακτηριστικούς ρόλους που έκαναν αισθητή την παρουσία της, καθώς η επιβλητική της φωνή, ήταν το βασικό της χαρακτηριστικό, που τη συνόδεψε σε ολόκληρη την καριέρα της. Πέθανε το 1985.

Χαρακτηριστικές της ταινίες: Κυριακάτικο Ξύπνημα, Η Χαρτοπαίχτρα, Αχ! Αυτή η Γυναίκα μου και Δημήτρη μου, Δημήτρη μου.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία (εώς το 1973):

1951 ΛΥΚΑΙΝΑ, Η
1954 ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΞΥΠΝΗΜΑ
1956 ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ, Η
1957 ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ
1958 ΚΥΡΑ ΜΑΣ Η ΜΑΜΗ, Η

1959 ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑ
1960 ΕΝΑΣ ΔΟΝ ΖΟΥΑΝ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ (ΜΩΡΟ ΜΟΥ, ΤΟ)
1960 ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ, ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΠΟΛΥ, Ο
1960 ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
1960 ΘΡΙΑΜΒΟΣ, Ο (ΟΤΑΝ Η ΜΟΙΡΑ ΚΥΒΕΡΝΑ)
1961 ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
1961 ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ
1961 ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΘΥΕΛΛΑ
1962 ΤΑΞΙΔΙ, ΤΟ
1962 ΖΗΤΩ Η ΤΡΕΛΛΑ
1962 ΜΗΝ ΕΡΩΤΕΥΕΣΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
1963 ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ
1963 ΕΝΑΣ ΒΛΑΚΑΣ ΜΕ ΠΑΤΕΝΤΑ
1963 ΤΡΕΛΛΑΡΑΣ, Ο
1964 ΧΑΡΤΟΠΑΙΧΤΡΑ, Η

1965 ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΥΧΗ
1966 ΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΨΕΜΜΑΤΑ (5000 ΨΕΜΜΑΤΑ)
1967 ΑΧ! ΑΥΤΗ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ
1967 ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΟΥ
1967 ΜΙΝΙ ΦΟΥΣΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΑΤΕ
1968 ΠΑΡΘΕΝΟΣ, Ο
1968 ΘΥΡΩΡΙΝΑ, Η
1968 ΠΡΟ-ΠΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ, ΤΟ
1970 ΝΑ 'ΤΑΝΕ ΤΟ 13 ΝΑ 'ΠΕΦΤΕ ΣΕ 'ΜΑΣ
1970 ΕΜΠΑΙΝΕ ΜΑΝΩΛΙΟ
1970 ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ, ΤΟ