Καρέζη Τζένη


karezh2
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Πέθανε το 1992 από την επάρατη νόσο. Το πραγματικό της όνομα ήταν Ευγενία Καρπούζη. Από τα πρώτα χρόνια της καριέρας της έγινε δημοφιλής στο ευρύ κοινό, τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο. Διακρίθηκε εξίσου σε κωμικούς και σε δραματικούς ρόλους. Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1954 (ΡΕΞ) πλάι στη Μελίνα Μερκούρη και το Βασίλη Διαμαντόπουλο με το έργο "Ωραία Ελένη".

Στον κινηματογράφο ξεκίνησε ένα χρόνο μετά, το 1955, στην ταινία της Φίνος-Φιλμ, Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο. Το 1961 ίδρυσε δικό της θίασο, ενώ το 1964 με το ρόλο της στην ταινία Κόκκινα φανάρια, εντυπωσίασε στο φεστιβάλ των Καννών και η φήμη της ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας. Το 1968, παντρεύτηκε με τον ηθοποιό Κώστα Καζάκο, με τον οποίο έκτοτε συνέπραξε καλλιτεχνικά. Συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους ηθοποιούς της εποχής της σε θέατρο, κινηματογράφο τηλεόραση και ραδιόφωνο, ενώ τα τραγούδια που ερμήνευσε έμειναν αθάνατα.

Το 1973 ανέβασε στο θέατρο, μαζί με τον σύζυγό της Κώστα Καζάκο, το θεατρικό έργο "Το μεγάλο μας τσίρκο" το οποίο εξευτέλιζε την δικτατορία του 1967-1974. Γι` αυτό το λόγο πέρασαν αρκετές νύχτες στη φυλακή.

- Διάσημες Ατάκες:
«Θα ήθελα να είχα γνωρίσει πιο πριν τον Kώστα. Nα είχα κερδίσει τα χαμένα χρόνια. Tίποτ’ άλλο. Bλέπεις, εγώ σ’ όλη τη ζωή μου περίμενα τον Kαζάκο. Δεν τον είχα βρει και περιπλανιόμουν» (για τον Κώστα Καζάκο)

«Eγώ ποτέ δεν το έκανα για τα λεφτά. Ποτέ δεν με ενδιέφεραν Tο έκανα γιατί ήθελα να παίζω μπροστά στο κοινό»

πηγή: Cine.gr

Φιλμογραφία (εώς το 1973):

1955 ΛΑΤΕΡΝΑ, ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ
1957
ΔΕΛΗΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΙ ΥΙΟΣ
1957
ΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΚΑΓΟ, Η
1957
ΛΑΤΕΡΝΑ, ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ (ΦΟΥΣΤΑ ΚΛΑΡΩΤΗ)
1958 ΤΡΕΛΛΟΚΟΡΙΤΣΟ, ΤΟ
1958 ΜΙΑ ΛΑΤΕΡΝΑ, ΜΙΑ ΖΩΗ
1958 ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΠΟΘΩΝ, Η
1959 ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΓΕΝΝΑΙΩΝ, ΤΟ
1959 ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ
1959 ΝΑΥΑΓΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
1960
ΚΟΡΟΪΔΑΚΙ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΙΔΟΣ, ΤΟ
1960
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
1960 ΧΡΙΣΤΙΝΑ
1960
ΧΙΟΝΑΤΗ ΚΑΙ ΤΑ 7 ΓΕΡΟΝΤΟΠΑΛΗΚΑΡΑ, Η
1961 ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
1962 ΠΡΟΔΟΜΕΝΗ ΑΓΑΠΗ
1962 ΝΥΦΗ ΤΟ ΣΚΑΣΕ, Η (ΜΕ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ;)
1964
ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
1964 ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΡΩΤΑΣ
1964 ΛΟΛΑ (ΛΟΛΑ ΤΗΣ ΤΡΟΥΜΠΑΣ)
1965
ΜΙΑ ΤΡΕΛΛΗ, ΤΡΕΛΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
1965
ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ
1966
ΤΖΕΝΗ ΤΖΕΝΗ
1967 ΕΚΕΙΝΟΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΗ
1967 ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΙΑ ΠΟΛΥΒΟΛΑ
1968 ΕΝΑΣ ΙΠΠΟΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΟΥΛΑ
1968 ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΑΙΜΑ
1970 ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
1971 ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ
1972 ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
1972 ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ

Αρχεία Video:

Δεσποινίς Διευθυντής
Μια τρελλή, τρελλή οικογένεια
Τζένη Τζένη