Βουγιουκλάκη Αλίκη


bougiouklakh3
Γεννήθηκε στο Μαρούσι στις 20 Ιουλίου 1933. Πέθανε στις 23 Ιουλίου του 1996. Σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Μαθήτρια ακόμη στη σχολή, πρωτοεμφανίστηκε την περίοδο 1953 - 54 στο "Κατά φαντασίαν ασθενής" και "Φουσκοθαλασσιές" του Εθνικού Θεάτρου. Το καλοκαίρι του 1954 πρωταγωνίστησε στο "Ρωμαίος και Ιουλιέττα" στο θίασο Ν. Χατζιώκου και στην ταινία της Ανζέρβος, Το ποντικάκι.

Το 1955 πήρε το δίπλωμα της σχολής. Συμμαθητές της ήταν οι Δημήτρης Παπαμιχαήλ, η Βιβέτα Τσιούνη, η Δέσποινα Νικολαΐδου κ.ά. Την ίδια χρονιά γύρισε την ταινία Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας, για την "Ολύμπια-Φιλμ", ταινία που κατάφερε να ξεπεράσει σε εισπράξεις τις προηγούμενες δύο εκδόσεις. Το 1956 έπαιξε με τον θίασο Κοτοπούλη στο έργο "Σιμούν".

Το 1957 συνεργάστηκε με τον θίασο Κατερίνα στα έργα: "Θεατρίνα", "Το Κοντσέρτο", "Ο Άγονος κήπος", "Το δίχτυ της αράχνης", ενώ παράλληλα το καλοκαίρι γύρισε ταυτόχρονα πέντε ταινίες. Το 1958 πρωταγωνίστησε στο θέατρο Μουσούρη στην παράσταση "Ωραία μου κυρία", ενώ ξεκίνησε την συνεργασία της, με την Φίνος Φιλμ με την ταινία "Αστέρω", με συμπρωταγωνιστή (για πρώτη φορά) τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Το 1959, ήρθε η πρώτη της μεγάλη εμπορική επιτυχία στο σινεμά, με την ταινία Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο, ενώ στο θέατρο έπαιζε στην παράσταση "Τόπο στα νιάτα". Το 1961 ίδρυσε για πρώτη φορά δικό της θίασο και περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα.

Τιμήθηκε με το Αριστείο Κινηματογραφικής Αξίας. Το 1962 γύρισε την ταινία "Aliki my love" με συμπρωταγωνιστή τον Τζέισον Κόνραντ σε σκηνοθεσία Ρούντολφ Ματέ με προορισμό την διεθνή αγορά, η οποία όμως δε παίχτηκε ποτέ. Συνεργάστηκε δύο φορές στη σκηνή με το Μάνο Χατζιδάκι στην "Οδό ονείρων" και στο "Καίσαρ και Κλεοπάτρα".

Το 1963 έδωσε σειρά παραστάσεων στην πόλη και γύρισε την ταινία Χτυποκάρδια στο θρανίο σε δύο εκδόσεις (Ελληνική και Τουρκική). Το 1964, παράλληλα με τη Φίνος Φιλμ, Το δόλωμα, για πρώτη φορά γύρισε μετά από πέντε χρόνια ταινία με άλλη εταιρία την "Δαμασκηνός - Μιχαηλίδης" ("Η σωφερίνα"). Το 1965, παντρεύτηκε με το Δημήτρη Παπαμιχαήλ (18 Ιανουαρίου). Το 1966, η ταινία Διπλοπενιές προβάλλονται στις Κάννες. Το 1967 ξεκίνησε συνεργασία με τον οργανισμό "Καραγιάννης - Καρατζόπουλος", ενώ την επόμενη χρονιά επέστρεψε και πάλι στη Φίνος Φιλμ, μετά από απουσία τεσσάρων χρόνων. Το 1970 η ταινία Υπολοχαγός Νατάσα σημαδεύεται σαν η εμπορικότερη ταινία του ελληνικού σινεμά μέχρι σήμερα (751.117 εισιτήρια στην πρώτη προβολή). Ακολούθησε μια λαμπρή καριέρα στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Παντρεύτηκε δύο φορές: Τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ στις 18 Ιανουαρίου του 1965 εώς το 1974, όπου και απέκτησαν ένα παιδί και τον Γιώργο Ηλιάδη το 1979 όπου και χώρισαν το 1980.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία:

1954 ΠΟΝΤΙΚΑΚΙ, ΤΟ (ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ, ΤΟ)
1955 ΑΓΑΠΗΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑΣ, Ο (Ι)
1956 ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ, ΤΟ (ΦΤΩΧΟΚΟΡΙΤΣΟ, ΤΟ)
1957 ΜΑΡΙΑ ΠΕΝΤΑΓΙΩΤΙΣΣΑ
1958
ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ
1958 ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΜΜΟΛΟΦΟΥΣ (ΣΚΑΧΤΡΟ, ΤΟ)
1958 ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ ΑΛΗΤΕΣ
1958
ΜΙΜΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΙΡΗ, Ο
1959
ΞΥΛΟ ΒΓΗΚΕ ΑΠ΄ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ, ΤΟ
1959 ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
1959 ΖΑΒΟΛΙΑΡΑ, Η (ΘΟΛΑ ΝΕΡΑ)
1959
ΜΟΥΣΙΤΣΑ, Η
1959 ΑΣΤΕΡΩ
1960
ΚΛΩΤΣΟΣΚΟΥΦΙ, ΤΟ
1960
ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ
1961
ΑΛΙΚΗ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ, Η
1961 ΛΙΖΑ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ, Η
1962 ΤΑΞΙΔΙ, ΤΟ
1963
ΧΤΥΠΟΚΑΡΔΙΑ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ
1963
ΨΕΥΤΡΑ, Η
1963 ΑΛΙΚΗ (ALIKI MY LOVE)
1964
ΔΟΛΩΜΑ, ΤΟ
1964 ΠΑΡΑΣ ΚΙ Ο ΦΟΥΚΑΡΑΣ, Ο
1964
ΣΩΦΕΡΙΝΑ, Η
1965
ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ
1966
ΔΙΠΛΟΠΕΝΙΕΣ
1966
ΚΟΡΗ ΜΟΥ Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΡΙΑ, Η
1967
ΑΧ! ΑΥΤΗ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ
1967 ΠΙΟ ΛΑΜΠΡΟ ΑΣΤΕΡΙ, ΤΟ
1968 ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ, Η
1968
ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΗΤΗΣ, Η
1968 ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ, ΤΟ
1969 ΔΑΣΚΑΛΑ ΜΕ ΤΑ ΞΑΝΘΑ ΜΑΛΛΙΑ, Η
1969 ΝΕΡΑΪΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΗΚΑΡΙ, Η
1970 ΕΝΑ ΑΣΤΕΙΟ ΚΟΡΙΤΣΙ
1970 ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΝΑΤΑΣΑ
1971 ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, Η
1971
Σ' ΑΓΑΠΩ
1972
ΑΛΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΩΡ, Η
1973
ΜΑΡΙΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ, Η
1981 ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΝΕΛΗ

Aliki9

Ελάχιστοι ξέρουν ότι ο Φίνος, υπό την πίεση της σούπερ πρωταγωνίστριάς του, γύρισε αγγλόφωνη ταινία ( "Aliki " ) στην Ίο, που όταν τέλειωσε την...έκαψε, κατόπιν παράκλησης της  Βουγιουκλάκη, γιατί δεν βλεπότανε...Στη φωτογραφία η σταρ, με τον χολιγουντιανό  σκηνοθέτη Ρούντολφ Ματέ, τον Άγγλο  συμπρωταγωνιστή της Τζες Κόνραντ, την Αμερικάνα Κάθριν Καθ και τον Ελληνοαμερικανό Πάρις Αλεξάντερ.*** Η Αλίκη μου εξομολογείται, στην Ίο, ότι ενώ έπεισε τον Φίνο να γυρίσει την ταινία, το σενάριο, μέρα με τη μέρα, της φαίνεται γλυκανάλατο... Δημήτρης Λυμπερόπουλος


Ο Μάνος Χατζιδάκις είχε πει για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: "Η χούντα θα  αναφέρεται στη τηλεόραση ίσως μόνο την επέτειο του Πολυτεχνείου. Η Βουγιουκλάκη θα μπαίνει στα σπίτια μας  κάθε μέρα, εκπροσωπώντας η παμπόνηρη την εποχή της αθωότητας του ελληνικού σινεμά".


Αρχεία Video:

Αλίκη Στο Ναυτικό
Μοντέρνα Σταχτοπούτα
Το Ξύλο Βγήκε Απ' τον Παράδεισο
Χτυποκάρδια Στα Θρανία