Φέρμας Νίκος


fermas2
Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1905 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου.

Πρωτοεμφανίστηκε στον περιοδεύοντα θίασο Βερώνη και από το 1925 άρχισε τις εμφανίσεις του στην Αθήνα με την παράσταση Επτά επί Θήβαις του Αισχύλου που ανέβηκε από το Θέατρο Τέχνης. Διακρίθηκε σε έργα πρόζας και επιθεώρησης.

Στον κινηματογράφο ξεκίνησε το 1948, σε ηλικία 43 ετών, στη ταινία Οι Γερμανοί Ξανάρχονται. Έλαβε μέρος σε 151 ταινίες, δράματα και κωμωδίες και ειδικεύτηκε στον ρόλο του βαρύμαγκα, με την χαρακτηριστική του εμφάνιση. Άλλες ταινίες που έκανε χαρακτηριστικές εμφανίσεις, είναι οι κατώθι: Η Καφετζού (1956), Ο Φανούρης και το Σόϊ του (1957), Ο Λεφτάς (1958), Το Κοροϊδάκι της Δεσποινίδος (1960), Η Χαρτοπαίχτρα (1964), Διπλοπενιές (1966), Καλώς Ήλθε το Δολλάριο (1967) κ.ο.κ.

Πέθανε το 1972.

πηγή: Δίτομη Εγκυκλοπαίδεια Ελληνικός Κινηματογράφος 2005 Ελληνικά Γράμματα ISBN: 9604067761

Φιλμογραφία:

1948 ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ, ΟΙ
1948 ΧΑΜΕΝΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ
1952 ΓΡΟΥΣΟΥΖΗΣ, Ο
1953 ΚΟΚΟΒΙΟΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΙΑΝΟΣ, Ο
1953 ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΘΕΟ
1953 ΣΩΦΕΡΑΚΙ, ΤΟ
1954
ΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΥΟΜΕΝΟΣ, Ο
1954 ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ
1954 ΞΥΠΟΛΗΤΟ ΤΑΓΜΑ, ΤΟ
1955
ΚΑΛΠΙΚΗ ΛΙΡΑ, Η
1955 ΛΑΤΕΡΝΑ, ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ
1956
ΚΑΦΕΤΖΟΥ, Η
1956
ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ, ΤΟ
1957
ΦΑΝΟΥΡΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΪ ΤΟΥ, Ο
1957 ΑΛΛΟΥ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΙ ΑΛΛΟΥ ΤΟ ΘΑΥΜΑ
1957
ΛΑΤΕΡΝΑ, ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ (ΦΟΥΣΤΑ ΚΛΑΡΩΤΗ)
1957 ΜΑΝΑΒΑΚΙΑ, ΤΑ
1957 ΤΡΕΙΣ ΝΤΕΝΤΕΚΤΙΒΣ
1958
ΕΝΑΣ ΗΡΩΣ ΜΕ ΠΑΝΤΟΥΦΛΕΣ
1958
ΚΥΡΑ ΜΑΣ Η ΜΑΜΗ, Η
1958 ΛΕΦΤΑΣ, Ο
1958
ΜΙΑ ΖΩΗ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ
1958 ΜΙΑ ΛΑΤΕΡΝΑ, ΜΙΑ ΖΩΗ
1958 ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΠΟΘΩΝ, Η
1958
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΨΕΜΑ, ΤΟ
1959 ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΤΗ, Ο
1959 ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ 288 (ΣΑΤΥΡΑ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ)
1959 ΑΝΘΙΣΜΕΝΗ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ
1959 ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΠΕΤΙΝΙΤΣΑ
1959 ΔΡΑΚΟΥΛΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ
1959 ΕΡΩΤΑΣ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ
1959 ΘΥΜΙΟΣ ΤΑ 'ΚΑΝΕ ΘΑΛΑΣΣΑ, Ο
1959 ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΤΑ ΦΤΩΧΟΠΑΙΔΑ
1959 ΣΑΝ ΘΕΛΕΙ Η ΝΥΦΗ ΚΑΙ Ο ΓΑΜΠΡΟΣ
1960
ΕΝΑΣ ΒΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΜΙΣΟΣ
1960
ΚΟΡΟΪΔΑΚΙ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΙΔΟΣ, ΤΟ
1960 ΝΤΕΡΒΙΣΟΠΑΙΔΑ, ΤΑ
1960
ΤΡΕΙΣ ΚΟΥΚΛΕΣ ΚΙ ΕΓΩ
1960 ΚΥΡΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ, Η
1960 ΘΥΜΙΟΣ ΤΑ 'ΧΕΙ 400, Ο
1960 ΜΗΤΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΗΤΡΟΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, Ο
1960
ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
1961
ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ
1961 ΛΑΘΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ
1961 ΛΙΖΑ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ, Η
1961 ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΠΙΑΤΣΑΣ, ΤΟ
1961 ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ
1961 ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
1962 ΤΑΞΙΤΖΗΣ, Ο (ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΞΙΤΖΗΣ, Ο)
1962 ΓΑΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΚΛΑΜΜΑΤΑ
1962 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΞΥΛΟ, ΟΙ (ΓΥΝΑΙΚΟΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ, ΟΙ)
1962 ΛΑΦΙΝΑ
1962 ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΜΗΤΕΡΑ
1963 ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΙΜΙΟΣ
1963 ΚΑΖΑΝΟΒΑΣ, Ο
1963 ΚΥΡΙΟΣ ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ, Ο
1963
ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΤΗΣ ΚΙ ΕΡΗΜΟΣΠΙΤΗΣ
1963 ΤΕΜΠΕΛΟΣΚΥΛΟ, ΤΟ
1963
ΤΗΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑΣ (ΜΠΑΚΑΛΟΓΑΤΟΣ, Ο)
1963 ΑΝΗΣΥΧΑ ΝΙΑΤΑ (ΚΥΡΑ ΛΕΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ, Η)
1963 ΑΝΗΨΙΟΣ ΜΟΥ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ, Ο
1963 ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΜΠΑΤΙΡΑΚΙΑ
1963 ΕΝΑΣ ΒΛΑΚΑΣ ΜΕ ΠΑΤΕΝΤΑ
1963 ΘΥΜΙΟΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΣΤΡΙΠΤΗΖ, Ο (ΘΥΜΙΟΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΓΕΛΙΟΥ, Ο)
1963 ΤΑΥΡΟΜΑΧΟΣ ΠΡΟΧΩΡΕΙ, Ο
1963 ΟΣΑ ΚΡΥΒΕΙ Η ΝΥΧΤΑ (ΑΓΡΙΑ ΝΥΧΤΑ)
1964
ΔΟΛΩΜΑ, ΤΟ
1964 ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΚΑΗΜΟΣ
1964 ΖΗΤΙΑΝΟΣ ΜΙΑΣ ΑΓΑΠΗΣ
1964 ΚΑΤΑΦΕΡΤΖΗΣ, Ο
1964 Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΑΟΣ
1964 ΠΑΡΑΣ ΚΙ Ο ΦΟΥΚΑΡΑΣ, Ο
1964
ΧΑΡΤΟΠΑΙΧΤΡΑ, Η
1964 ΛΑΓΟΠΟΔΑΡΟΣ, Ο
1964 ΕΝΑΣ ΖΟΡΙΚΟΣ ΔΕΚΑΝΕΑΣ
1964 ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ, Ο
1964 ΛΟΛΑ (ΛΟΛΑ ΤΗΣ ΤΡΟΥΜΠΑΣ)
1964 ΦΤΩΧΟΔΙΑΒΟΛΟΙ, ΟΙ
1964 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ
1965 ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΥΧΗ
1965 ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΤΡΕΛΛΟΣ, ΤΡΕΛΛΟΣ ΒΕΓΓΟΣ
1965 ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΠΑΨΕ ΝΑ ΠΟΝΑΣ
1965 ΒΛΑΚΟΜΟΥΤΡΟ, ΤΟ (ΤΡΙΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΒΛΑΚΟΜΟΥΤΡΑ)
1965 ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣΟΥΝ
1965 ΖΩΗ ΜΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΣΕΝΑ, Η
1965 ΚΑΤΑΡΑ ΜΕ ΔΕΡΝΕΙ ΒΑΡΙΑ
1965 ΚΑΤΑΦΡΟΝΕΜΕΝΟΙ, ΟΙ
1965 ΧΩΡΙΣΜΟΣ
1965 ΠΡΟΔΟΜΕΝΗ
1965 ΟΤΑΝ ΣΗΜΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ
1965 ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΕ ΚΟΝΤΑ ΜΟΥ (ΔΕ ΘΑ ΧΩΡΙΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ)
1966
ΔΙΠΛΟΠΕΝΙΕΣ
1966
ΠΑΠΑΤΡΕΧΑΣ, Ο
1966 ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ
1966 ΤΕΤΡΑΠΕΡΑΤΟΣ, Ο
1966 ΦΩΣ... ΝΕΡΟ... ΤΗΛΕΦΩΝΟ... ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ
1966 ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΟΥ, Ο ΤΕΝΤΥ ΜΠΟΪΣ, Ο
1966 ΑΡΤΙΣΤΑ, Η
1966 ΑΧΑΡΙΣΤΗ, Η
1966 ΚΑΠΟΙΑ ΜΑΝΑ ΑΝΑΣΤΕΝΑΖΕΙ
1966 ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
1966 ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΒΟΥΡΚΩΜΕΝΑ ΜΑΤΙΑ, ΤΟ
1966 ΚΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΚΟΥΝΑΓΕ
1966 ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΟ ΔΡΑΣΗ, Ο
1966 ΜΗΝ ΑΔΙΚΗΣΕΙΣ ΟΡΦΑΝΗ
1966 ΟΥΤΕ ΜΙΛΑΕΙ ΟΥΤΕ ΛΑΛΑΕΙ
1967 ΕΞΥΠΝΑΚΙΑΣ, Ο
1967 ΒΙΒΑ ΡΕΝΑ
1967
ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΟΙ ΧΑΝΤΡΕΣ, ΟΙ
1967
ΘΟΥ ΒΟΥ, ΦΑΝΕΡΟΣ ΠΡΑΚΤΩΡ 000 (ΒΟΗΘΕΙΑ Ο ΒΕΓΓΟΣ)
1967
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕ ΤΟ ΔΟΛΛΑΡΙΟ
1967 ΠΙΟ ΛΑΜΠΡΟ ΑΣΤΕΡΙ, ΤΟ
1967 ΣΗΚΩ ΧΟΡΕΨΕ ΣΥΡΤΑΚΙ
1967 ΚΟΣΜΟΣ ΤΡΕΛΛΑΘΗΚΕ, Ο
1967 ΛΑΛΑΤΟ ΛΑΛΑΚΗ (ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΠΑΣΙΑΣ, ΤΑ)
1967 ΜΕΘΥΣΤΑΚΑΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ, Ο
1967 ΣΑΠΙΛΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ (ΣΑΠΙΛΑ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ - ΝΤΡΟΠΙΑΣΜΕΝΗ, Η)
1967 ΠΡΟΔΟΤΗΣ, Ο
1967 ΠΡΑΚΤΩΡ ΚΙΤΣΟΣ ΚΑΛΕΙ ΓΑΣΤΟΥΝΗ
1967 ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, Ο
1967 ΠΛΟΙΟ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ, ΤΟ
1967 ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, Ο
1968 ΠΑΡΘΕΝΟΣ, Ο
1968 ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΠΟΝΕΣΕ
1968 ΜΑΧΑΡΑΓΙΑΣ, Ο
1968 ΤΥΧΕΡΑΚΙΑΣ, Ο (ΘΥΜΙΟΣ, ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΚΑΙ ΠΡΟ-ΠΟ)
1968 ΠΕΘΕΡΟΠΛΗΚΤΟΣ, Ο
1968 ΠΑΛΙΑΤΣΟΣ, Ο
1969 ΞΥΠΝΑ ΚΟΡΟΪΔΟ
1969 ΚΑΚΟΣ, Ο ΨΥΧΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΑΠΟΔΟΣ, Ο
1969 ΑΛΤ ΚΑΙ Σ' ΕΦΑΓΑ, ΕΔΩ ΠΡΟΚΟΠΗΣ
1969 ΦΟΒΑΤΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟ ΘΕΡΙΟ
1970 ΕΝΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΑΛΛΟΙΩΤΙΚΟ ΑΠΟ Τ' ΑΛΛΑ
1971 ΑΕΡΟΣΥΝΟΔΟΣ
1971 ΓΡΑΜΜΟΣ
1971 ΘΥΜΙΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΣΙΤΣΙΟΥ (ΘΥΜΙΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ)
1971 ΜΑΝΩΛΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, Ο
1971 ΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ

Αρχεία Video:

Η Χαρτοπαίχτρα